Η ΔΑΣ καταψήφισε τον προϋπολογισμό



Η ΔΑΣ καταψήφισε τον προϋπολογισμό

του Δήμου Μυτιλήνης ως αντιλαϊκό.

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης με θέμα τη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου, τη θέση της ΔΑΣ επί του θέματος διετύπωσε ο Βαγγέλης Χριστοδούλου (ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΔΑΣ Στρατής Κόρακας είχε αποκλειστεί στην Αθήνα λόγω κακοκαιρίας).

Η θέση αυτή συνοψίζεται ως εξής:

- Η Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία καταψηφίζει τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2007, κατά κύριο λόγο διότι το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών, για την εκτέλεσή του θα εξασφαλιστεί από δημοτικά τέλη και φόρους που επιβαρύνουν τους ήδη βαριά φορολογούμενους συνδημότες μας. Πράγματι μόνο ένα 25% περίπου των δαπανών προέρχονται από κρατική επιχορήγηση. Το υπόλοιπο επιβαρύνει τους δημότες. Πρόκειται για μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική.

Η ΔΑΣ προτείνει και διεκδικεί:

- Τον άμεσο διπλασιασμό του ποσοστού του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού για την ΤΑ. Να φθάσει δηλ. το 6%, από 3% που είναι σήμερα, με στόχο να ανέβει στο 8%.

- Ο Δήμος Μυτιλήνης να πάρει ενεργά μέρος στον αγώνα για άμεση απόδοση στην ΤΑ των παράνομα παρακρατηθέντων πόρων, που εισπράχθηκαν για την ΤΑ από την κεντρική εξουσία τα τελευταία 13 χρόνια. Πρόκειται για πάνω από 9 δις. Ευρώ (900€ ανά κάτοικο).

- Να διεκδικήσει ο Δήμος άμεσα τους αναγκαίους πόρους για την εκπλήρωση των αρμοδιοτήτων που τους έχουν εκχωρηθεί και να μην καταφεύγει ξανά στην ήδη ρημαγμένη τσέπη του εργαζόμενου.

Η ΔΑΣ, σε κάθε περίπτωση, είναι αντίθετη με τη μεταβίβαση στην ΤΑ αρμοδιοτήτων που ανήκουν στο κράτος όπως Παιδεία, Κοινωνική Πρόνοια κλπ. και για τις οποίες οι κυβερνήσεις εισπράττουν όλο και μεγαλύτερους φόρους. Η εκχώρηση τέτοιων αρμοδιοτήτων στην ΤΑ επισπεύδει απλώς τη με άμεσο ή έμμεσο τρόπο παράδοσή τους στην ιδιωτική κερδοσκοπία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

- Η ΔΑΣ θεωρεί ότι οι πόροι που διαθέτει ο Δήμος πρέπει να δαπανώνται αυστηρά προς όφελος των κατοίκων του, σε έργα που θα βελτιώνουν ουσιαστικά το επίπεδο και την ποιότητα ζωής τους και όχι σε έργα βιτρίνας ή έργα που εξυπηρετούν την πλουτοκρατία. Αυτό ισχύει επίσης για τα κονδύλια που αποσπώνται από κοινοτικούς πόρους.

- Η ΔΑΣ καλεί το λαό του Δήμου να επαγρυπνεί και να αγωνιστεί για τη δραστική αύξηση των κρατικών πόρων για την ΤΑ, τη απόδοση των παρακρατηθέντων, τη μείωση των δημοτικών και ανταποδοτικών τελών.

22/3/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: